Thermen / sauna’s

De Auvergne staat natuurlijk bekend om zijn vulkanen en waar vulkanische activiteit voorkomt, zijn warmwaterbronnen nooit ver weg. In de rijke, vulkanische bodem van de Auvergne ontspringen talrijke bronnen met uiteenlopende therapeutische eigenschappen. Wie hier een paar weken therapie volgt (vaak schrijven huisartsen in onze regio een recept uit om te gaan kuren) of enkele dagen geniet van de wellness, ondergaat de krachten van het water en de charmes van zijn kuuroorden. Van het noordelijkste departement Allier tot en met de Cantal in het zuiden verbindt de Route des Villes d’Eaux de zeventien voornaamste.

Het kuren werd na de Romeinse tijd pas in de negentiende eeuw – mede onder invloed van de elkaar opvolgende keizers Napoleon – weer nieuw leven ingeblazen en leidde tot mondaine plaatsen als Vichy en Châtel-Guyon. Tussen Clermont-Ferrand en de Chaîne des Puys staat het populaire en hypermoderne wellness- en zwemparadijs Royatonic en in Châtel-Gyon is in 2021 een superdeluxe nieuw termaal centrum geopend, het Aiga resort.

Je hoeft niet altijd naar een kuuroord of termaalbad om kennis te maken met een warmwaterbron. In Châteauneuf-les-Bains bijvoorbeeld is buiten, in het parkje naast het Thermaal Centrum, een warm waterbron. Hier kan je heerlijk genieten van een therapeutisch voetenbad (en sommige mensen gaan zelfs in zwemmen, daar wordt helemaal niet raar van opgekeken!)

Vaak herken je aan de naam van een dorp of stad dat er een Thermale bron of kuuroord aanwezig is. Evaux-les-Bains, Châteauneuf-les-Bains, Néris-les-Bains en ga zo maar door…