Thermale bronen

Waar vulkanische activiteit voorkomt, zijn warmwaterbronnen nooit ver weg. De Auvergne grossiert al sinds de Romeinse oudheid in kuurbaden. Van het noordelijkste departement Allier tot en met de Cantal in het zuiden verbindt de Route des Villes d’Eaux de zeventien voornaamste.

Het kuren werd na de Romeinse tijd pas in de negentiende eeuw – mede onder invloed van de elkaar opvolgende keizers Napoleon – weer nieuw leven ingeblazen en leidde tot mondaine plaatsen als Vichy en Châtel-Guyon. Tussen Clermont-Ferrand en de Chaîne des Puys staat het populaire en hypermoderne wellness- en zwemparadijs Royatonic.

Bronwater is niet alleen om in te zwemmen, iets ten noorden van Clermont-Ferrand, in Volvic, stoppen ze het ook in flessen – de naam is voor de Auvergne wat Spa is voor België. En in het stadje Vichy zitten de heilzame mineralen in van alles en nog wat, van anti-verouderingscrèmes en make-up tot douche- en scheergel en snoep. De naam van de stad is er een wereldberoemd merk door geworden.

www.CampinglaChaiz.com