Olie en vinegrette

Heerlijk om in de keuken te gebruiken, de olijf-, koolzaad-, walnoot- of hazelnootolie die in de plaatselijke ambachtelijke “huilerie” geperst zijn. Onderaan deze pagina vindt u het verhaal van “onze” huilerie, Huilerie Artisanale de Blot, gevestigd in Blot d’Eglise, Puy-de-Dôme.

De huileries zijn te bezoeken en vaak mag er even bij het persen zelf worden gekeken. Maar er worden ook open dagen georganiseerd, waar het persen stap voor stap wordt uitgelegd.

Tip!! Op de websites van de huileries staan de meest lekkere recepten!

Huilerie Blot d’Eglise

Le Bourg, 63440 Blot-l’Église

Huilerie Vensat

2 Rue de la Marche, 63260 Vensat

Huilerie des Bonnesfees

16 bis rue de l’Eglise 63320 Ludesse

Huile et Moutarde Charroux

Rue de la Poulaillerie 03140 Charroux

Huilerie de Lapalisse

38 Avenue Charles de Gaulle 03120 Lapalisse

Met een productietechniek die sinds 1857 onveranderd is gebleven, is de Huilerie de Blot een van de laatste ambachtelijke oliemolens in de Auvergne: het is echter een echt bedrijf dat niet alleen voor toeristen is!

Gelegen in Blot-L’Eglise in de Puy-de-Dôme, is de oliemolen de laatste getuige van oude activiteit in een kanton dat tijdens de Tweede Wereldoorlog tot een dozijn oliemolens had. De inwoners komen altijd hun olie per liter halen (door de la) of brengen hun noten om te persen.

Bernard BOULEAU kocht de oliemolen in 1997 zodat de traditie van artisanale productie behouden blijft. Een passie die al uit de kindertijd stamt: hij had in het tweede jaar al een presentatie gegeven over deze Huilerie des Combrailles waarvan zijn ouders klant waren!

Veel later zal hij Pierre FOUSSAT, de eigenaar, vragen of hij een verkoper is, maar de deal zal pas in 1997 worden gesloten.

Sinds 1932 heeft elektriciteit het paard vervangen om de enorme molensteen te draaien. Bernard BOULEAU blijft echter olijfolie van eerste persing produceren, zonder toevoeging van chemicaliën.

Camping la Chaize

Gîtes de Bonsejour