Ilja Gort in de Auvergne

In het AVROTROS progamma Gort over de Grens, bezoek Ilja Gort bekende, maar ook minder bekende streken in Frankrijk. Hij heeft ook een bezoek aan de Auvergne gebracht, wat een bijzondere uitzending voortbracht met een mooi stukje reclame voor onze prachtige regio. We hebben smakelijk zitten lachen om zijn gezicht als er wijn wordt geschonken in een plastic bekertje. Ook dat is de Auvergne… genieten zit niet in dure kristallen glazen, maar gewoon… in een plastic bekertje!

Ilja Gort bezoekt de Auvergne… Een woest niemandsland in het hart van Frankrijk. De meeste bewoners hebben dit gebied verruild voor Parijs of de Cote d’ azur. Wat overbleef is een machtig groen landschap met heel veel natuur, bewoond door markante figuren. 

Absurd lekkere kaas

Ilja stijgt naar eenzame hoogte van het centraal massief, naar Salers op de top van een vulkaan. Daar schijnt absurd lekkere kaas gemaakt te worden. Een andere specialiteit van de regio is een drankje gemaakt van gentiaanwortel. De wortels zijn de edelweiss van de Auvergne en laten zich niet kweken. In een afgelegen schuur wordt de drank illegaal gestookt en de samenstelling is volstrekt geheim.

Het eerste wijnvat ter wereld.

De Romeinen brachten de wijn naar Frankrijk, maar dat ging in amforen. De Galliers bedachten daarop het wijnvat en in de uitgestrekte bossen is het eikenhout te vinden om de beste wijnvaten ter wereld te maken. Een bedevaartsplek voor de wijnboer. De smaak van de wijn wordt namelijk ook bepaald door de kwaliteit van de vaten. Bij het bekijken hoe die vaten gemaakt worden ziet hij bijna z’n geliefde snor in vlammen opgaan. Ilja ontmoet een wijnboer van bijna 98 jaar met z’n jonge blom van 93. 

De Auvergne, wars van opsmuk en een niet lullen maar poetsen mentaliteit. Niet iedereen houdt ervan, maar een lokale band bezingt hun liefde voor de streek. 

De uitzending kan bekeken worden door een klik op onderstaande link.

Auvergne: Het onontdekte Frankrijk – Gort over de Grens – AVROTROS.nl

Camping la Chaize

Gites de Bonsejour