De Puy’s

Het vulkanische landschap van Chaîne des Puys, in de Franse regio Auvergne, staat sinds kort op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
En terecht!

Vulkanen, daar draait het om in de Auvergne. Heel veel vulkanen, die hier puys heten, naar het Latijnse woord ‘podium’. Alle tachtig liggen ze in een dertig kilometer lange strook van noord naar zuid. Je hebt ze in alle soorten en maten en aan hun vorm kun je zien hoe ze indertijd zijn uitgebarsten. Sommige explodeerden als een bom en smeten stenen en gloeiend heet gruis tot in de wijde omtrek neer. Andere vloeiden geleidelijk lava af. Die uitbarstingen vonden tussen de 8400 en 95.000 jaar geleden plaats – in geologische termen is dat gisteren. De Chaîne des Puys valt daarom in de categorie jong. Zo jong zelfs dat mensen met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid getuige zijn geweest van de geboorte van dit grillige landschap.

-Puy-de-Dome

Bijna overal waar u bent in de Auvergne, ziet u hem liggen, onze trots, de Puy-de-Dome! U bent pas in de Auvergne geweest als u boven op de Puy heeft gestaan! U kunt naar de top met de panoramique trein, waar u kunt genieten van een fantastisch uitzicht. De trein brengt u eventueel ook weer naar beneden, maar u kunt er natuurlijk ook voor kiezen om wandelend de vulkaan af te dalen. Dit kan via de Chemin de Muletiers of de Chemin de Chèvres. Trek vooral goede schoenen aan en neemt u eten en drinken mee voor onderweg. Bovenop de Puy is een restaurant, maar onderweg naar beneden komt u niets tegen. Honden zijn toegestaan!

-Puy-de-Pariou

Als u foto’s ziet van Puy-de-Dome, dan ziet u altijd een hoge berg ( de Puy-de-Dome) en een lagere berg (Puy-de-Pariou). Wandelen over de rand van een vulkaan! U kunt ook afdalen in de vulkaan en heerlijk uit de wind genieten. Een pittige wandeling die zeker de moeite waard is!

-Puy-de-Sancy

Een andere, bekende, vulkaan uit de regio is de Puy-de-Sancy. Deze is hoger en ruiger dan de Puy-de-Dome. U kunt de top van deze vulkaan bereiken per kabelbaan. Ook hier kunt u wandelend naar beneden. Persoonlijk vind ik deze vulkaan ruiger en moeilijker af te dalen dan de Puy-de-Dome. Honden zijn op sommige delen niet toegestaan!

-Puy Mary

De puy Mary ligt in het Cantalgebergte, in het hart van de grootste stratovulkaan van Europa, en is met zijn van 1 783 meter een van de hoogste punten van Cantal. De top is bereikbaar vanaf Pas de Peyrol, de hoogste bergpas van het Centraal Massief.

Vanaf de col brengt een aangelegd pad u in ongeveer 40 minuten naar de top: vanaf de oriëntatietafel is de 360° panorama over Auvergne adembenemend, en bij helder weer is zelfs de Mont-Blanc te onderscheiden!

www.CampinglaChaize.com