Bronwater

De Auvergne staat niet alleen bekend om zijn vulkanen, maar ook om zijn bronnen. Overal vindt u plekken waar drinkbaar bronwater naar boven komt. Van veel van deze bronnen wordt het water gebotteld en door heel Frankrijk verkocht en u zult ook in Nederland flessen van “ons” bronwater in de schappen zien staan.

Volvic bronwater:

Volvic: water dat zijn oorsprong vindt in het hart van vulkanen

“13.500 jaar geleden vormde een vulkaanuitbarsting meerdere rotslagen, waardoor een gigantisch natuurlijk filter ontstond waar langzaam water doorheen stroomde. De filtratie van dit uitzonderlijke vulkanische mineraalwater kost tijd en is afhankelijk van het behoud van de omgeving”

In juni 2018 werd de breuk van de Chaîne des Puys – Limagne, waar het uitzonderlijke natuurlijke mineraalwater Volvic vandaan komt, op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst en werd het de eerste natuurlijke site die daar in Frankrijk werd vermeld. Deze erkenning is hoofdzakelijk te danken aan de uitzonderlijke geologische omgeving.

Dankzij deze classificatie voegt de breuk Chaîne des Puys – Limagne zich bij de 1037 reeds vermelde wereldsites, waaronder de Grand Canyon.

Bij de bron van Volvic is een informatiecentrum en deze is vrij te bezoeken.

*************************************************************************

Les eaux de Mont Dore (het water van Mont-Dore)

Het water van de Mont-Dore wordt direct opgevangen bij de bron van La Montille op 1220 m of de Grand Barbier op 1270 m hoogte, natuurlijk ontstaan, ver van enige industriële of agrarische activiteit.
Auvergne water bij uitstek, in het hart van het Sancy-massief.
Mont-Dore is bronwater uit de bergen waarvan de kwaliteit wordt gegarandeerd door de natuurlijke filtratie van vulkanische rotsen. Met een zoete en lichte smaak is het water om dagelijks te drinken.