AOP kazen

Talrijke Franse kaassoorten zijn nauw verbonden met hun regio van herkomst. Wanneer producten zoveel prachtige eigenschappen hebben, is het normaal dat ze hiervoor erkenning krijgen. De AOP- labels garanderen de oorsprong, het productieproces en de kwaliteit van de producten.

Franse kazen worden al generaties lang gemaakt door gepassioneerde kaasmakers die werken met hart en ziel. Ze zijn heel nauw met hun regio verbonden, en dat is wat hen zo speciaal maakt. Ze weerspiegelen traditie, herkomst en een eeuwenlange kennis. Er zijn niet veel producten meer die nog op deze manier worden gemaakt.

AOP staat voor de aanduiding ‘Appellation d’Origine Protégée’ bij producten die een beschermde oorsprong hebben. Producten die het AOP-keurmerk dragen moeten geproduceerd, verwerkt en bereid worden binnen een bepaald gebied volgens een lastenboek en gecontroleerde werkwijze. Wat AOP-kazen betreft, komt de melk uit de regio waar ze zijn gemaakt en veredeld. Op dit moment dragen vijf soorten Auvergnaanse kaas dit AOP-kwaliteitslabel:

de Cantal

de Saint-Nectaire

de Fourme d’Ambert

de Bleu d’Auvergne

de Salers

De kenmerken van de kazen vind u hieronder:

CANTAL
Gemaakt met rauwe melk of gepasteuriseerde melk
Ongekookte geperste kaas
Fourme de Cantal van ongeveer 40 kilo, gemaakt met 400 liter koemelk
Cilinder ongeveer 40 cm hoog en 40 cm in diameter
Productiegebied: 7200 km2 inclusief de hele Cantal, 23 gemeenten Puy-de-Dôme en enkele gemeenten Aveyron, Corrèze en Haute-Loire
**JONGE CANTAL, 1 TOT 2 MAANDEN VERFIJNING
Fijne witte of zelfs grijzige korst
Stevig en soepel vruchtvlees, de kleur ivoor tot strogeel
Goede openhartige en aangename melk en boter
**CANTAL ENTRE-DEUX, RIJPEND 3 TOT 7 MAANDEN
Geknoopte korst in gouden kleur
Mesh pasta, smeltend
Fruitige smaak, met tonen van hazelnoot en gefermenteerde rem
**CANTAL OUD, PLUS DE 8 MAANDEN VERFIJNING
Dikke bruine korst
Bruine en donkere kaas, wordt droger en brokkeliger
Krachtige en licht kruidige smaak, kruidige en volle tonen

*************************************************************************

SAINT-NECTAIRE
Gemaakt met rauwe melk (boerderij) of gepasteuriseerde melk (zuivel)
Ongekookte geperste kaas
Fourme de Saint-Nectaire heel, ongeveer 21 cm in diameter
Ongeveer 1,7 kg
Productiegebied: 1.800 km2, tussen Puy-de-Dôme en Cantal (tussen 800 en 1.500 meter boven zeeniveau)
Een korst met witte tot grijze schimmel, op een oranjebruine achtergrond en een onnavolgbare smaak van hazelnoot
Minimale rijping van 28 dagen
**SAINT-NECTAIRE BOERDERIJ
Met rauwe melk, direct na het melken verwerkt, op de boerderij, twee keer per dag
**ZUIVEL SAINT-NECTAIRE
Met gepasteuriseerde melk omgevormd tot zuivel

*************************************************************************

FOURME D’AMBERT
Gemaakt met rauwe melk of gepasteuriseerde melk
blauwe kaas
Fourme d’Ambert van 2 kg gemaakt met ongeveer 20 liter koemelk
Cilinder ongeveer 13 cm in diameter
Productiegebied: berggebied van Puy-de-Dôme, 5 kantons van Cantal en 8 gemeenten van de Loire (tussen 600 en 1600 meter boven zeeniveau)
Een blauwgrijze korst en een glanzend ivoren lichaam bezaaid met blauwe schimmel
Soepele en smeuïge textuur, zeer zachte en delicate aroma’s van kreupelhout
Minimale rijping van 28 dagen

*************************************************************************

BLEU D’AUVERGNE
Gemaakt met rauwe melk of gepasteuriseerde melk
blauwe kaas
Een Bleu d’Auvergne van ongeveer 2-3 kilo wordt gemaakt met ongeveer 20-30 liter koemelk
Cilinder ongeveer 20 cm in diameter
Productiegebied: Puy-de-Dôme, Cantal, deel van de Haute-Loire
Een blauwgrijze korst en een glanzend ivoren lichaam bezaaid met blauwe schimmel
Smeltende en romige textuur en delicate aroma’s van kreupelhout, wilde paddenstoelen en room
Minimale rijping van 28 dagen

*************************************************************************

SALERS
Uitsluitend gemaakt met rauwe melk en op boerderijen, tussen 15 april en 15 november
Vervaardiging in een houten ton
Ongekookte geperste kaas
Fourme de Salers van ongeveer 40 kilo, gemaakt met 400 liter koemelk
Cilinder ongeveer 40 cm hoog en 40 cm in diameter
Productiegebied: Monts du Cantal, Cézallier en Monts Dore
Een gouden korst, die neigt naar bruin en dikker wordt naarmate het rijpt
Stevige en smeltende textuur, delicate bloemige of zelfs kruidige aroma’s
Minimale veroudering van 3 maanden

Meer informatie over deze AOP kazen vind u op:

https://www.fromages-aop-auvergne.com/

Camping la Chaize

Gîtes de Bonsejour